De zweep enkel als hulpmiddel?

Zelf een advertentie plaatsen?

Wens je zelf advertenties te plaatsen op onze websites om paarden en/of materiaal te verkopen? 

In Nederland gaat het al op 1 januari 2023 in: de zweep mag enkel als hulpmiddel gebruikt worden en niet langer als dwangmiddel. Met andere woorden: er mag een zweep meegenomen worden en deze mag enkel gebruikt worden ter correctie en niet langer om aan te sporen. Ze mag enkel worden ingezet indien de veiligheid van mens en/of dier niet kan worden verzekerd. Ook in Duitsland wordt er sinds dit jaar zeer zwaar opgetreden tegen het zweepgebruik.

De NDR (Nederlandse Draf en Rensport) had dit punt al besproken in hun toekomstvisie van 2018-2022 en voert het nu vanaf 2023 uit. Recente reportages en petities van dierenrechtenorganisaties die gekant zijn tegen de paardenwedrennen halen zo een stuk van hun slag thuis. De zweep blijft namelijk een groot struikelblok om de drafsport in een positief daglicht te stellen bij het grote publiek.

De boetes zullen ook niet mis zijn maar er wordt wel beloofd dat de koerscommissarissen iedere inbreuk zullen bespreken met de betrokken driver en dat de motivatie wordt uitgelegd.

BOETES:
1ste overtreding: 200 EUR en 3 koersdagen schorsing
1ste recidive: 400 EUR en 6 koersdagen schorsing
2de recidive: 600 EUR en 10 koersdagen schorsing
3de recidivie: tuchtcommissie

Volgen er nog landen?