Hanna Huygens opnieuw kampioen na spannende koersdag

Zelf een advertentie plaatsen?

Wens je zelf advertenties te plaatsen op onze websites om paarden en/of materiaal te verkopen? 

Hanna Huygens heeft zichzelf opgevolgd als kampioene bij de drivers 2023. Ze moest wel tot de voorlaatste koers van dit jaar wachten om zeker te zijn van de titel na een spannende strijd met Jules Van den Putte.

Jules begon aan de laatste koersdag met 1 zege voorsprong op zijn rivale maar Hanna maakte de achterstand al in de eerste 2 koersen ongedaan dankzij een zege met Jack Belli van de Nederlandse stal Payday en een zege in de 2de koers met Opea die bij haar thuis op training staat.

In de Grand Prix de Noël hadden beide kemphanen een grote troef in handen: Jules met de Duits gefokte Look Of Love, Hanna met good old Cyriel D’Atom. Ze gingen nek aan nek de laatste rechte lijn in maar het was toch Look Of Love die haar talent toonde en zeer knap de koers won. Opnieuw stonden ze gelijk en dat met nog amper 2 koersen te gaan en waarin beide goede kansen hadden.

Hanna wist dus wat haar te doen stond in de Coupe des 5 Ans en deed dat ook. Het jonge talent uit Haacht won de voorlaatste koers met Oscar Van Halbeek uit de stal van Suzy en Patrick Jans en dankzij het aantal 2de plaatsen over het hele jaar was opnieuw Hanna kampioen, ook al won Jules Jr nog de laatste koers met Rocky Mom. Beide drivers behaalden in totaal in België aangespannen 86 zeges. Gunther Loix neemt het brons mee naar huis met 49 zeges.

In de andere categorieën waren er ook enkele die hun titel van 2022 konden verlengen.

Zo werd Jo Corbanie voor de 3de keer op rij kampioen bij de trainers. Ook hier was er lange tijd een strijd met het trainingscentrum van Carine De Soete maar Corbanie haalde het uiteindelijk met 43 zeges tegenover 40 voor Carine De Soete. Gunther Loix mag mee op het podium met 33 zeges.

In de monté-discipline gaat de Gouden Zweep naar Céline Onghena. Zij behaalde maar liefst 11 zeges uit 24 starts, wat bijna een zegepercentage geeft van 50%! Hanna Huygens werd hier 2de met 7 zeges, Kelly Myle 3de met 4 zeges.

Bij de eigenaars was Union Stable de grootverdiener. Met hun paarden liepen ze de mooie som van 65 277 EUR bij elkaar en dat was meer dan Stal D’Atom (51 360 EUR) en Dirk Buyl (36 310 EUR).

De beste fokker was in 2023 Aimé De Graeve. Hij ontving 15 400 EUR aan fokpremies. De runner-up hier was Alain Roussel (14 964 EUR) en de 3de plaats ging naar Hugo Buyl die 11 043 EUR mocht bijschrijven aan fokpremie’s.

Bij de amateurs hebben we opnieuw 2 klassementen: dat van de Belgische federatie en dat van de Belgian Amateur Club. In beide gevallen is Piet Van Pollaert de overduidelijke kampioen. Hij won maar liefst 10 koersen en dat met amper 15 deelnames. Nico Van Riet en Sven Hoste vervolledigen het podium. In het klassement van de BAC (gebaseerd op punten) is uiteraard Piet ook kampioen gevolgd door Béatrice Demoulin (beste amatrice van 2023) en Tom Engelen.

Nathan Rammant is voor de 2de maal in zijn carrière kampioen bij de leerlingen. Hij behaalde 3 zeges uit 6 deelnames. Lynus Lannoo strandde op plaats 2 met 2 zeges, Gilles Willems krijgt een bronzen medaille.

Bij de lad-jockeys onderscheidde Nick Vervloet zich. Hij liet Maité Helmy achter zich en Jonas Van Helleputte.

Bij de dames tenslotte was Céline Onghena de beste. Zij klopte in dit klassement Hanna Huygens en Lindsay Célis.

Proficiat allemaal en op naar een succesvol en sportief 2024!