De kampioenen 2022 zijn gekend

Zelf een advertentie plaatsen?

Wens je zelf advertenties te plaatsen op onze websites om paarden en/of materiaal te verkopen? 

De laatste koersdag van het jaar werd op dinsdag verreden als Premium-meeting in Kuurne. In enkele categorieën was de kampioen al bekend, maar bv bij de trainers was het nog afwachten tot de laatste koersdag.

Hanna Huygens was dit jaar de grote slokop. Voor het eerst wordt een vrouw bekroond met de gouden sulky en dat is niet het enige klassement dat ze wint: ze wordt ook nog eens gehuldigd als beste monté-jockey en als beste dame!

Met haar amper 26-jaar is ze één van de jongste kampioenen ooit. Dit jaar won ze maar liefst 108 koersen in de sulky en is zo kampioen met ruime voorsprong op Jules Jr Van den Putte (65 zeges) en Gunther Loix (56 zeges). In het bereden circuit stond er ook nu geen maat op Hanna. Ze won 13 van haar 23 starts en troefde zo de kampioene van vorig jaar, Céline Onghena, af. Céline won 5x. Het podium wordt vervolledigd door Kelly Myle met 4 zeges. En ook in het dames-klassement is Hanna de beste en dat met 4 zeges. Pauline Brassart en Céline Onghena vervolledigen hier de top 3.

Bij de trainers was het nog even spannend maar uiteindelijk kon Jo Corbanie zijn titel van 2021 prolongeren. Team Corbanie sloot 2022 af met 48 zeges, 3 meer dan Filip Ghekiere en 12 meer dan Marc en Ingeborg Huygens-De Witte.

Bij de eigenaars ging het meeste geld, net zoals in 2021, naar Union Stable. Opvallend is wel dat ze nu bijna het dubbele ontvingen qua prijzengeld. Ze sluiten 2022 af met ruim 103 581 EUR aan prijzengeld en dat met 30 zeges. Marc Bruyneel is hier 2de met 24 zeges en 57 621 EUR aan prijzengeld, Luc Onghena mag nog mee op het podium dankzij 29 zeges en 53 956 EUR prijzengeld.

De Vrijthout-dravers lieten zich weer goed opmerken in België. Ze zorgden ervoor dat Hugo Buyl opnieuw op het hoogste schavotje mag staan met 28 991 EUR aan fokpremie’s. Jan Vanhoucke en Aimé De Graeve mogen hem vervolledigen op het podium.

Bij de leerlingen mag Floris Vandenabeele zijn eerste titel vieren dankzij 6 zeges uit 20 starts. Hij troeft hiermee Massimo Arickx (vorig jaar ook 2de) en Gilles Willems af.

Bij de lad-jockeys is het voor de 2de keer op rij Anne-Mieke Apers die de titel neemt. Ze vocht het lang uit met Célestine Corty en beide dames hadden evenveel zeges in deze categorie. Het aantal 2de plaatsen was echter in het voordeel van Anne-Mieke Apers en dus mag zij haar voor de 2de keer als kampioene kronen. Nick Vervloet mag beide dames vergezellen op het podium.

Bij de amateurs tenslotte zijn er 2 klassementen. Het federatie-klassement houdt enkel rekening met het aantal zeges, 2de plaatsen enzovoort zoals bij de andere klassement en daar is het Piet Van Pollaert die opnieuw kampioen is en dat met 13 zeges uit 25 starts. Nico Van Riet vocht zich hier naar plek 2 met 5 zeges uit 18 starts en Hassad Mouheb werd 3de. Volgens het klassement van de Belgian Amateur Club, dat punten geeft bij iedere top 5 klassering, is Piet Van Pollaert uiteraard ook kampioen en dat met 171 punten. 2de in dit klassement is Tom Engelen met 144 punten en Hassad Mouheb pakt hier ook het zilver en dat met 126 punten.